Музикално-патриотичният маратон, наречен Za Русия, е струвал на Кремъл 95,3 млн.

...
Музикално-патриотичният маратон, наречен Za Русия, е струвал на Кремъл 95,3 млн.
Коментари Харесай

Почти 100 млн. рубли е похарчил Кремъл за патриотични концерти Za Русия

" Музикално-патриотичният маратон ", наименуван " Za Русия ", е коствал на Кремъл 95,3 млн. рубли или 1,4 млн. $ съгласно настоящия курс. При това сумата е единствено за разноски за участниците. Парите са от бюджета на Руската федерация. Серията от концерти се организира за да ускори поддръжката на руснаците за инвазията на Москва в Украйна, която Кремъл продължава да назовава " специфична военна интервенция ", а не война. Договорът за финансирането на проявите е най-скъпият държавен контракт, подписван в миналото в Русия за сходно събитие. Това показват проверка на Регистъра за публичните поръчки и следствие на съветския екип на BBC News. 

Маратонът се състоя от 14 април до 3 май в 30 съветски града. Участие взеха 34 актьори – поп реализатори, рок групи, поети. Сред тях са разпределени въпросните близо 100 млн. рубли.

Според инспекцията на BBC най-скъпото осъществяване е концертът на групата Uma2rman в Барнаул – той е коствал на данъкоплатците  в Русия 4,1 млн рубли. Бандата на Сергей Галанин SerGa също е измежду най-добре платените - тя е получила 10,5 млн. рубли (157 хиляди долара) за седем осъществявания.   

Поетът Иван Купрянов е взел най-ниския хонорар - 84 хиляди рубли (около 1300 долара) за осъществяване, а най-скромно оценената  група е After Zavtra – тя е с хонорар от 2,1 млн. рубли за три осъществявания.

Ето колко са получили някои от другите участници в маратона „ Zа Русия “:

- Сергей Бобунец - 6,9 млн. рубли за пет изпълнения;

- Анита Цой - 5 млн. рубли за пет концерта;

- Виктория Дайнеко – 4 млн. рубли за четири изпълнения;

- Дмитрий Певцов - 3,4 млн. рубли за три представления;

- Николай Расторгуев - 2,88 млн. рубли за две изпълнения; 

- Олег Газманов - 2,46 млн. рубли за два концерта; 

- Денис Майданов - 2,3 млн. рубли за три концерта;

Певецът Сергей Лазарев също трябваше да вземе присъединяване в маратона, само че ден преди концерта в Липецк той бе сменен от Николай Басков. Причината за това евентуално е антивоенната обява на Лазарев, която той качи в обществените мрежи и по-късно бързо изтри, напомнят от BBC News Russia. 

Държавен спонсор на маратона е Росконцерт, център на Министерството на културата, който провежда турнета за съветски актьори. От компанията наемат Института за специалисти по обществени проучвания (EISI) да провежда " патриотичните " концерти, а екипът на BBC показва, че EISI е организация с нестопанска цел „ надалеч от шоубизнеса, само че покрай Кремъл “.

EISI е основана преди президентските избори в Руската федерация през 2018 година Основателите й включват няколко огромни университета и Руската асоциация на политологите. Съветът се оглавява от Борис Гризлов, ръководител на ръководещата партия " Единна Русия ". Според BBC договорът за маратона е и първият държавен контракт на EISI.

Уебсайт на плана „ Zа Русия “ е регистриран от UlitsaSvobody LLC. Собственикът му Павел Дорошенко е дълготраен сътрудник на Анна Федулкина, началник на EISI. И Дорошенко, и Федулкин преди заемаха висши позиции в частна консултантска компания, наречена " Полилог ". BBC оповестява, че трите компании са тясно свързани, а " Полилог " е обвързван с администрацията на Путин.

Екипът на BBC съпоставя хонорара на изпълнителите в „ Zа Русия “ с техните възнаграждения от други концерти. Оказва се, че в сегашните спешни условия турнето в поддръжка на „ специфичната интервенция “ в Украйна е добър бизнес за т.нар. патриотични артисти.

През 2017 година представянето на групата Uma2rman на Деня на Русия в Самара коства 2 млн. рубли - два пъти по-малко, в сравнение с присъединяване в маратона. От BBC показват, че е възможно цената сега да е по-висока, тъй като Барнаул е по-далеч и е по-скъпо за целия екип да лети до там.

Но има актьори, които печелят много по-скромно от  " Zа Русия ", в сравнение с сходни патриотични концерти, провеждани преди войната. Дмитрий Харатян е един от тях – участията му в Нижни Новгород и Самара тази година костват 864 хиляди рубли, а за концерта за Деня на успеха в Балашиха покрай Москва преди година той получава от управляващите 1 млн. рубли.

Според източници на BBC междинната цена на 30 сходни концерта преди пандемията е била 95 милиона рубли. Те обаче показват, че театралното съоръжение и защитата съставляват 70% от разноските за осъществяванията навън, а договорите за " патриотичната "  поредица „ Zа Русия “ не включва тези разноски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР